Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023
Γενικά χαρακτηριστικά του Δήμου

Ο Δήμος Χαλανδρίου θεωρείται μεγάλος σε έκταση συγκριτικά με τους υπόλοιπους Δήμους της Νομαρχίας Αθηνών. Εντάσσεται στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Πρωτεύουσας και ανήκει διοικητικά στην Νομαρχία Αθηνών. Η περιοχή είναι αρκετά προσφιλής για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου ιδιαίτερα σε αυτούς που θέλουν να φύγουν από το στενό και ασφυκτικό πολλές φορές „κλεινόν άστυ“ και να βρεθούν στο πολύ πιο ευρύτερο και μεγαλύτερο Χαλάνδρι

Ο Δήμος είναι προάστιο της Αθήνας και εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή από το Ψυχικό και τη Φιλοθέη, έως τα Βριλήσσια, το Μαρούσι και την Αγία Παρασκευή. (βλ. Χάρτη 1).

Χάρτης 1 : Νομαρχία Αθηνών - Δήμος Χαλανδρίου


Πηγή : Νομαρχία Αθηνών, (www.nomarxia.gr).


Το Χαλάνδρι απέχει περίπου 10 χλμ από το κέντρο της Αθήνας και είναι μαζί με το Μαρούσι, ο μεγαλύτερος δήμος των βορείων προαστίων. Εντός των ορίων του Δήμου σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού της ΕΣΥΕ κατοικούν σήμερα εκεί 75.327 άτομα. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 2,0 % του πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής.

Ο δήμος των Χαλανδραίων βρίσκεται σε ένα αρκετά κομβικό σημείο στο χάρτη του λεκανοπεδίου. Περιβάλλεται από τις δύο πιο βασικές λεωφόρους που παρέχουν πρόσβαση στην πόλη των Αθηνών από τη βόρεια και την ανατολική Αττική, δηλαδή τις λεωφόρους Κηφισιάς και Μεσογείων. Επίσης στα διοικητικά όρια του δήμου ξεκινάει και η βασική διαδρομή προς το όρος της Πεντέλης. Στα σύνορα του Χαλανδρίου με τους γειτονικούς του δήμους λειτουργούν από το 2004 οι σταθμοί Χαλάνδρι και Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό, καθώς επίσης και ο σταθμός του προαστιακού Πεντέλης. Επιπλέον, ο δήμος είναι αφετηρία πληθώρας λεωφορειογραμμών που εξυπηρετούν το ευρύτερο συγκρότημα των βορειοανατολικών προαστίων.

Το Χαλάνδρι αποτελείται συνολικά από ένα πλήθος από μοντέρνα και παλαιότερα κτίσματα, φαρδείς κεντρικούς δρόμους, μικρές και μεγάλες πλατείες, καθώς και ένα δραστήριο και ισχυρό εμπορικό κέντρο. Ιδιαίτερα ξεχωρίζουν εδώ τα τμήματα του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, ο μνημειώδης Ρωμαϊκός τάφος της Μαρμαριώτισσας και οι εντοιχισμένες στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής επιτύμβιες στήλες των Ελληνικών χρόνων.



Το σχέδιο δράσης ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑ 21 (TΔ21) ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΜΙΑΣ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 6 Ενίσχυση της απασχόλησης ανέργων με την ενεργό συμμετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του Άξονα Προτεραιότητας 1 «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ με τελικό δικαιούχο την ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤ
 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ - ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Κ.Τ.
Διεύθυνση: Αγησιλάου 23-25, Τ.Κ.: 104 36 Αθήνα, τηλ. 210 52 71 100, fax 210 5271167, e-mail: eye@mou.gr
Copyright 2008 by Center for the Development in the Mediterranean